Hoe je onderneming beschermen tegen cybercriminelen?

Cybercriminelen zijn in de opmars, ook in België. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) geeft aan dat het aantal incidenten ongeveer verdrievoudigt. Cybercriminaliteit vindt plaats in verschillende vormen. Voor KMO’s gaat het vooral over gehackte accounts, aanvallen op de website, en zogenaamde ransomware. Dit laatste is een volledige bevriezing van de computers met de vraag om een som geld te betalen om de systemen te ontgrendelen.

Er bestaan zeer geavanceerde manieren om controle te krijgen over de systemen van bedrijven. Zo wordt bij grote bedrijven typisch gebruik gemaakt van sociale ingenieurs, hackers die zich voordoen als personen binnen het bedrijf. Dit kan zo ver gaan als het imiteren van een CEO of andere leidinggevende. Bij KMO’s loert het grootste gevaar in phishing. Door middel van e-mails onder naam van valse afzenders, proberen hackers gegevens vrij te krijgen van de ontvanger, zoals bankgegevens, maar ook bijvoorbeeld informatie over het bedrijf. Alleen al een antwoord geven met een digitale handtekening kan informatie verschaffen over je exacte functie en hoe deze kan misbruikt worden om gevoeligere informatie los te krijgen. Het CCB geeft aan dat ze dagelijks tot 8.000 meldingen krijgt van phishing. Dagelijks worden tientallen phishingwebsites geblokkeerd, maar het blijft uitkijken.

De centrale vraag is hoe je je onderneming beter kan beschermen? Eerst het slechte nieuws, honderd percent waterdicht bestaat niet. Maar met een dosis gezond verstand kun je wel al een heel eind komen. Als een bericht, via e-mail, sociale media of zelfs Whatsapp, te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat ook. Klik in geen geval op een URL die je niet kent, open geen documenten van onvertrouwde bronnen en ga niet in op vragen om persoonlijke info te delen. Een gezonde reflex is om telkens te checken welk e-mailadres de afzender gebruikt heeft. Een twijfelachtige naam is gemakkelijk te herkennen. Tot slot is het cruciaal om jezelf te beschermen. Praat met je IT-leverancier over software om spam te filteren en je data beter te beschermen. Want voorkomen is zo veel beter dan genezen.